Hantverkarpriser logotyp
  • Tak
  • Fönster
  • Solceller
  • Badrum
  • Guider

Prisguide inför din målning

När det är dags för utomhusmålning är det en del saker som man behöver tänka på som exempelvis val av färg. Enklast är att anlita en målare som utför arbetet fackmannamässigt för maximal livslängd. I vår prisguide kan du få information, exempel och prisuppgifter för din målning utomhus.

Hem » Artiklar » Prisguide inför din målning
utomhusmålning
Redaktör på Hantverkarpriser
Publicerades: 2022-08-17 : 18:29
Uppdaterades: 2022-08-27 : 00:37
Dela med vänner
Om man bor i eget hus finns det alltid något som behöver målas som exempelvis fasaden, taket, fönstren, staketet, altanen, bryggan eller garaget. En del målar själv på semestern men många väljer istället att anlita en professionell målare så att de får maximal livslängd på målningen. Här kan du läsa mer om utomhusmålning, ta del av exempel och konkreta priser.

Prisinformation inför din målning

När man ska måla om sitt hus finns det flera olika färger att välja mellan som ger fasaden olika ytskikt och livslängd. De flesta villor består av träfasader och då ska man måla huset med en färg som ger fasaden ett bra skydd mot väder och vind men även påväxter och fukt. Dock ska ett hus som målas om alltid målas med samma färg som användes vid den tidigare målningen i annat fall behöver först den gamla färgen avlägsnas.

Vid målning av en enplansvilla krävs vanligtvis ingen ställning eller en enklare ställning som kan förflyttas mellan kortsidorna där fasaden går högt upp mot taket. För 1,5 eller tvåplansvillor behöver man vanligtvis sätta upp en ställning eller använda skylift vid målning.

Underlag för vårt prisexempel

I vårt prisexempel ska en normalstor enplansvilla på 120 kvm med träfasad målas om. Fasadytan uppskattas till cirka 150 kvm, efter avdrag för husgrund, fönster, dörrar och andra detaljer. Vi har valt att måla huset med Falu rödfärg, vilket är en av de mest populäraste färgerna för hus med träfasader i Sverige. Läs om färger för träfasader senare i artikeln.

Beräkning av arbetskostnader har gjorts genom att ta ett genomsnitt över hela Sverige. En målare kostar i genomsnitt 600 kronor per timme, inklusive moms. Dock kan priserna variera stort beroende på ort och det måleriföretag som man anlitar.

Pris för att måla träfasad med Falu rödfärg

I detta prisexempel ska en enplansvilla med en fasadyta på 150 kvm målas om. Den har tidigare varit målad med slamfärg, Falu rödfärg, och därför väljer vi samma färg i detta exempel. Då höjden på fasaden är relativt låg så krävs ingen ställning för denna målning.

Arbetskostnader

Vid målning av en träfasad krävs det en hel del förarbeten som exempelvis att tvätta och skrapa fasaden så alla föroreningar och löst sittande färg avlägsnas. Därefter ska karmar och eventuellt fönster och stuprör täckas in. Eftersom fasaden tidigare är målad med en slamfärg så räcker det med en strykning.

Tiden för att förbereda fasaden för målning, skrapning, täckning och även rengöring efteråt, tar cirka 32 timmar. Därefter tar målningen cirka 50 timmar. Total arbetstid uppskattas till 82 timmar vilket gör att arbetskostnaderna hamnar på 51 000 kronor vid en genomsnittlig arbetskostnad på 600 kronor per timme.

Materialkostnader

Då det endast krävs en strykning med slamfärg så blir färgåtgången inte så stor som med andra typer av färger. Uppskattningsvis går det åt 50 liter Falu rödfärg. Kostnaden för färgen uppgår till cirka 3 000 kronor. Övrigt material som behövs vid målningen uppgår till cirka 2 000 kronor. Det innebär att den totala materialkostnaden uppgår till cirka 5 000 kronor.

Det kan tillkomma ytterligare kostnader om det krävs ställning och för resekostnader.

Totalkostnad för fasadmålning med Falu rödfärg - 100 kvm

I totalpriset nedan ingår arbetskostnader och material.

Totalkostnad för målning av träfasad - 100 kvm
Arbetskostnader 51 000 kronor (82 tim x 600 kr)
Materialkostnader 5 000 kronor
Avgår ROT-avdrag -15 300 kronor
Totalkostnad 40 700 kronor

*Detta är en prisuppskattning baserat på data som Hantverkarpriser har samlat in.

Få prisuppgifter från våra samarbetspartners

Offertförfrågan
Måleriföretag

Allt om utomhusmålning

Bor man i hus behöver man nästan årligen måla om något utomhus som exempelvis husgrunden, fönster, staketet, fasaden, altanen, taket eller förrådet. Vissa färger har en livslängd på endast 3 – 4 år medan andra håller upp till 15 år. Sedan beror det lite på hur noggrann man är då man målar om.

För att man ska få ett bra resultat och lång livslängd på sin målning samtidigt som det man målar får ett skydd mot väder och vind behöver arbetet utföras enligt konstens alla regler. Missar man exempelvis vid förarbetet eller använder en färg med låg kvalitet så kan det leda till att livslängden på målningen minskar avsevärt.

Att måla är något som attraherar många som har tid över på sin semester. Vill man dock få den mest kostnadseffektiva lösningen med ett måleriarbete som håller över lång tid bör man anlita en professionell målare. Då blir arbetet utfört grundligt, enligt gällande branschregler och med korrekt färg för maximal livslängd.

Att måla fasaden

En husfasad behöver i genomsnitt målas om vart 8 – 10:e år så att fasaden ser snygg ut men även ger huset ett bra skydd mot regn och vind. Om fastigheten ligger i ett utsatt område som exempelvis vid havskusten så behöver man vanligtvis måla om huset oftare. Tänk också på att det är vanligt att en fasadsida i söderläge oftare tappar sitt utseende på grund av att den utsätts för starkare solbelysning än de andra sidorna.

Generellt gäller att om man ska måla om huset så ska man använda samma färg som tidigare. Om man är osäker på vad det är för typ av färg kan man ta med sig en färgflisa till sin lokala färghandlare som kan analysera färgen. Vill man måla om huset med en annan typ av färg bör man avlägsna all den gamla färgen först för att få det bästa resultatet.

Det krävs inte bygglov för att måla om huset om man använder samma nyans som tidigare. Ska man dock byta färg på huset, från exempelvis vit till röd, kan det krävas bygglov då man förändrar fastighetens karaktär. Du kan få mer information hos kommunens byggnadsnämnd där du även kan ansöka om bygglov.

Måla om altanen

En altan ser bäst ut och får ett bra skydd mot regn, snö och solens UV-strålar om den behandlas. Tryckimpregnerat virke bör få torka en säsong innan den målas så att vätskan i virket får avdunsta. Andra året kan man sedan lasera eller olja in sin altan med valfri nyans.

För att altanen alltid ska ha ett bra skydd behöver den målas cirka vart 3:e år, beroende på hur utsatt altanen är. Dock bör man varje år tvätta ren altanen så att inte smuts och föroreningar sätter sig i träet.

En altan bör man måla under våren eller sommaren. Det får inte vara för hög luftfuktighet och man ska heller aldrig måla i direkt solljus då oljan torkar innan träet hinner suga åt sig oljan. Bäst är att vänta med att måla sin altan till en dag då det är molnigt, lagom varmt och inte finns risk för regn.

Måla taket

Om huset har betongtak eller plåttak så kommer man att behöva börja underhålla taket cirka 15 år efter takomläggningen. Då behöver man utföra en taktvätt och därefter måla om taket ungefär vart 5 - 8:e år så att taket håller hela sin livslängd. Du kan få mer information genom att läsa vår prisguide inför din taktvätt eller prisguide inför din takmålning.

När man ska måla om taket så behöver detta rengöras så man får bort all påväxt som mossa, lavar, alger och andra föroreningar som annars kan skada taket. Därefter behöver man kontrollera taket så att betongpannor inte har vittrat sönder, spruckit eller att plåttaket har fått rost. Detta behöver åtgärdas innan man kan påbörja målningen.

Att tvätta och måla om ett tak går ganska fort, cirka 3 dagar, om man anlitar professionella målare som sprutmålar taket.

Måla fönster

Om man har träfönster så behöver dessa underhållas ungefär vart 8 år. Det innebär att fönstren ska skrapas och målas och samtidigt bör man passa på att isolera om fönstret och sätta nytt kitt så att fönstren blir täta så man får ett jämnare inomhusklimat.

Många väljer att måla om sina fönster i samband med att de målar om fasaden, framför allt om det krävs ställning då man målar. Om fönstren har fått röta, inte går att få täta eller har svällt så att de inte går att öppna eller stänga på ett enkelt sätt är det dags att planera för ett fönsterbyte. Du kan läsa mer om fönsterbyte i vår prisguide inför ditt fönsterbyte.

Bild på Hantverkarpriser – snickare i Dalarnas län

Välja rätt färg vid utomhusmålning

Vid utomhusmålning kan man välja mellan en mängd olika färger. Vilken färg som passar bäst beror på vad man ska måla. Exempelvis bör man inte måla en altan med plastfärg, då den lätt blir hal, utan istället är det vanligt att lasera eller olja in en altan.

För träfasader är det vanligast att man använder sig av akrylatfärg, alkydolja, linolja eller slamfärg. När det kommer till putsade fasader bör man använda en ren kalkfärg eller KC-färg. Om den putsade fasaden varit målad med silikatfärg tidigare behöver man dock måla om med silikatfärg. För plåtfasader använder man lämpligast akrylatfärg.

Färg vid målning av träfasad

När man ska måla om en helt ren träfasad, exempelvis i samband med nybyggnation eller då all färg avlägsnas ända ned till träet, kan man välja vilken färg för trä som helst. Om man däremot ska måla om en redan målad fasad bör man alltid använda samma typ av färg som tidigare. Nedan kan du läsa mer om de vanligaste färgerna för träfasader.

Slamfärg

Det finns flera olika typer av slamfärg där Falu rödfärg är den mest kända. Slamfärg är en vanlig färg som används på många villor i trä runt om i Sverige. Slamfärg ger träet ett bra skydd mot väder och vind och innehåller även ämnen som motverkar att påväxter som exempelvis alger får fäste på fasaden.

Plastfärg

Till denna kategori hör bland annat akrylatfärg som är en vattenburen plastfärg för träfasader. Tack vare färgens sammansättning så låter den träet andas och släppa ut fukten. Akrylatfärg finns i flera olika kulörer och passar för de flesta hus med träfasader.

Akrylatfärg kan också användas på plåt, fönster, tak, putsade fasader och betongytor.

Träolja

Alkydolja är ett exempel på en träolja som kan användas på träfasader. Idag är alkydolja vattenburen vilket gör den mindre farlig att andas in men även att det är lätt att rengöra efter målning. Alkydolja är den vanligaste oljefärgen idag då man ska måla träfasader.

Linoljefärg

Linoljefärg var tidigare en mycket populär färg för träfasader men används idag främst då fasaden tidigare varit målad med linolja. Istället har alkydolja, som också innehåller linolja, ersatt linoljefärgen i samband med nybyggnationer.

Checklista inför din målning av fasaden

  1. Börja med att räkna ut vilken yta som ska målas. Det gör du genom att mäta långsidor och kortsidor och multiplicerar detta med höjden. Tänk på att gavlarna ofta är högre än långsidorna. Räkna därefter bort fönster, dörrar, husgrunden och andra detaljer så att du får fram en exakt fasadyta.
  2. När du har fått fram fasadytan kan du beräkna hur mycket färg som går åt. Tänk på att vissa färger endast ska målas med en strykning medan andra kanske kräver två eller tre strykningar. Rådfråga hos din färghandel angående den färg som du ska använda.
  3. Vid målningen behöver du utrustning som roller, penslar, färgskrapa, stålborste, sandpapper, sandpapperkloss, målartvätt, plast, maskeringstejp och eventuellt stege eller ställning.
  4. Börja med att skrapa bort all lös färg, påväxter som mossa och alger. Oftast räcker det med att du använder färgskrapa och stålborste för att få rent.
  5. Om du upptäcker att träet har fått röta behöver dessa träpaneler bytas ut innan du målar om. Sprickor i träet kan lagas med träspackel.
  6. Tvätta därefter fasaden med målartvätt och spola sedan av med vattenslangen. Tänk på att inte använda högtryck då det kan leda till att du dränker in träet i vatten, vilket då behöver torka innan du kan börja måla.
  7. Täck in fönster, foder, fönsterplåt och stuprör med plast så går det snabbt att städa efter målningen.
  8. Måla sedan fasaden genom att använda roller eller pensel. Se till att färgen täcker ytan helt. Om det krävs flera strykningar behöver färgen torka mellan varje målning.
  9. Efter att målningen är klar så river du ned all plast och rengör smutsade ytor med trasa och ett rengöringsmedel som löser upp den färg som du har valt.

Att måla om huset är ett tungt och tidskrävande arbete där cirka 70 % av tiden läggs på förarbete och resterande på att måla. Vill du vara säker på att få din målning utförd korrekt och med högsta kvalitet för maximal livslängd bör du anlita en professionell målare.

Jämför offerter för din utomhusmålning

När du vill få hjälp med att måla om huset eller annan utomhusmålning bör du ta in offerter från flera måleriföretag. Då kan du jämföra offerter så att du kan välja det företag som har de bästa villkoren, garantierna och priserna. Då priserna kan skilja sig åt en del mellan olika företag så finns det också pengar att spara genom att välja rätt målerifirma.

Hos Måleriexperter kan du kostnadsfritt göra en offertförfrågan och få offerter från upp till fem stycken granskade måleriföretag på din ort. Det innebär att du oftast redan efter några timmar har underlag så att du kan jämföra villkor och priser från flera företag.

Frågor och svar

När är bästa tiden att måla utomhus?

Bästa tiden för utomhusmålning är mellan april och september men det beror lite på var i Sverige man bor. I södra delarna av landet kommer våren tidigt och kylan sent. Man ska även tänka på att inte måla i direkt solljus eller då det finns risk för frost eller dagg under natten. Luftfuktigheten bör inte vara över 75 %. Självklart bör man inte heller måla i regn eller då det finns risk för regn. Det är lämpligt att påbörja målningen så tidigt som möjligt på dagen så att färgen hinner torka något innan den utsätts för yttre påverkan.

Kan man måla över slamfärg med linoljefärg?

Ja, om man rengör ytan noggrant så all lös färg avlägsnas går det att måla över slamfärg med linoljefärg eller med en tjärfärg, dock rekommenderas att den gamla färgen tas bort. Andra typer av färger kan inte användas för att måla över slamfärg då det kommer leda till att färgen spricker eller blir missfärgad. Om man vill måla en fasad som har blivit målad med slamfärg behöver man först avlägsna all gammal färg genom att använda sig av exempelvis stålborste.

Kan man använda ROT-avdrag för målning av brygga?

Nej, vid målning av exempelvis en brygga eller ett staket runt tomten kan man inte göra ROT-avdrag för arbetskostnaderna. Man kan endast göra ROT-avdrag för arbeten på bostadshuset och objekt som är uppställda i anslutning till bostaden, som exempelvis en altan eller en tillbyggnad.

Hur får man bäst pris för sin utomhusmålning?

Om man tar in offerter från flera målerifirmor, exempelvis genom Måleriexperter, kan man välja det företag som har den mest prisvärda lösningen för sin utomhusmålning. Då priserna kan skilja sig åt en hel del beroende på vilket företag man väljer så går det att spara tusenlappar genom att jämföra offerter. Självklart ska man också använda sig av ROT-avdrag, där detta är möjligt, för att få ned priset ytterligare.

Kan man måla om sitt hus själv?

Ja, det är många som väljer att måla om sitt hus själv, på exempelvis semestern, med varierande resultat. Om du är kunnig, har tiden och vet vilken färg du ska använda kan du måla om ditt hus själv. Vill du istället få arbetet utfört av professionella målare som utför arbetet enligt gällande branschregler och med godkänd färg för maximal livslängd kan du istället anlita en målerifirma. Då får du även garantier på arbetet om det framkommer brister senare.

Få prisuppgifter från våra samarbetspartners

Utöka och ladda upp bilder
Kunde inte skicka förfrågan, följande fel uppstod:

Fler artiklar

  • Vad kostar flyttstädning av en trerummare?
  • Vad är kostnaden för att installera en värmepump?
  • Vad kostar det att flytta mellan Stockholm och Uppsala?
  • Vad kostar ett 220 kvm platt papptak 2023?
  • Prisguide inför din trädgårdsskötsel
  • Prisguide inför din målning
  • Hur mycket kostar det att byta 12 stycken fönster?
  • Prisguide inför installation av golvvärme
  • Prisguide inför din takmålning
  • Vad är kostnaden för att montera in ett takfönster 2023?
Hitta alla artiklar här
Få prisuppgifter

Relaterade artiklar

trädgårdsskötsel
Prisguide inför din trädgårdsskötsel

Vill du få hjälp med att anlägga en trädgård eller löpande und...

Läs mer här
utomhusmålning
Prisguide inför din målning

När det är dags för utomhusmålning är det en del saker som man...

Läs mer här
golvvärme
Prisguide inför installation av golvvärme

Att installera golvvärme ger varma golv och ett behagligt inom...

Läs mer här
takmålning
Prisguide inför din takmålning

När du behöver måla om ditt tak bör du anlita en professionell...

Läs mer här
taktvätt
Prisguide inför din taktvätt

Har du fått mossa eller annan påväxt på ditt tak bör du genomf...

Läs mer här
altanbygge, altan
Prisguide inför ditt altanbygge

Planerar du att bygga en altan där familj och vänner kan vista...

Läs mer här
Solceller, Solpaneler
Prisguide inför installering av solceller & solpaneler

Om du planerar att installera solceller på din fastighet kan d...

Läs mer här
Fönster, Fönsterbyte
Prisguide inför ditt fönsterbyte

När fönstren inte längre håller tätt eller då de uppnått sin l...

Läs mer här

Sidfot

Om oss

Hantverkspriser vänder sig till privatpersoner, företag och bostadsrättsföreningar som vill få mer information om olika hantverkstjänster med prisexempel på vad det kostar. Vår målsättning med denna sajt är att erbjuda ett bra underlag inför ditt kommande projekt för att du ska bli mer medveten om omfattning och kostnader.

Vi är i samarbete med rikstäckande offertsajter som kan bistå med att sammanföra kontrollerade hantverksföretag med lokala kunder.

Hantverkarpriser

  • E-postadress:
    info@hantverkarpriser.se

Meny

  • Hem
  • Läs mer om oss
  • Skriv in till oss
  • Våra guider
  • Få en gratis offert
  • Kunskapsdatabas

© 2023 Copywrite Hantverkarpriser

Få prisuppgifter från våra samarbetspartners

Utöka och ladda upp bilder
Kunde inte skicka förfrågan, följande fel uppstod:
Genom att använda denna webbplats
godkänner du vår cookiepolicy.
Stäng