Redaktör på Hantverkarpriser
Prisguide för din badrumsrenovering
Vad en badrumsrenovering kostar beror på flera olika faktorer. Normalt börjar kostnaden på 40 000 kronor, för en modernisering, upp emot 300 000 kronor, eller mer, för en totalrenovering. Eftersom arbetskostnaderna vid en totalrenovering av badrummet är i stort sett detsamma så är det egentligen valet av vägg-, golvbeklädnad och vitvaror som bestämmer vad slutpriset blir.
Här presenterar vi ett exempel på en prisguide för badrumsrenovering med kakel och klinker för ett badrum på 10 kvm. Arbetskostnaden för hantverkare skiljer sig åt en del beroende på ort, det företag som man anlitar och hantverkarens specialistområde. Generellt ligger arbetskostnaden cirka 10 – 20 % högre i storstadsområden än på mindre orter. I vår prisguide för badrum har vi använt ett genomsnitt på 600 kronor per timme, inklusive moms.
Prisguide för en badrumsrenovering – kakel och klinker
Detta prisexempel är för totalrenovering av ett badrum på 10 kvm där man valt kakel och klinker som beklädnad. I vårt exempel har vi valt standardvitvaror som toalett, handfat, badkar, duschkabin, badrumsskåp och armatur som kostar 25 000 kronor.
Rivningsarbete
Till att börja med behöver vattnet stängas av så att rörmokaren kan plugga alla vattenledningar i badrummet. Därefter så river snickarna all inredning, väggar och golv upp. Normalt tar det cirka 32 timmar att riva ut ett badrum helt och frilägga alla rör och elkablar.
VVS
När alla rör är frilagda så byter rörmokaren ut alla vattenledningar och lägger en ny golvbrunn i badrummet. Om några vitvaror ska flyttas så behöver vattenledningar och avlopp dras fram till de nya platserna vilket kommer att öka priset ytterligare. Rörmokaren kommer även tillbaka efter att alla nya vitvaror är installerade för att koppla in dessa till vatten och avlopp. Arbetstiden för VVS är 12 timmar och materialet uppgår till cirka 6 000 kronor.
Elektricitet
En elektriker drar in helt nya elkablar, monterar eluttag och all annan elektricitet i badrummet. Elektriker behöver även återkomma efter att renoveringen är klar för att koppla in armatur och strömbrytare och eventuellt andra elprodukter. Elektriker behöver cirka 12 timmar att dra in ny el och ansluta elektriska detaljer. Materialkostnad 8 000 kronor.
Förarbete/återställa badrummet
Sedan ska badrummets väggar och golv återställas vilket innebär att golvet ska gjutas alternativt flytspacklas. På väggar ska våtrumsskivor monteras och därefter läggs tätskikt. Arbetstiden med att återställa badrummet tar cirka 48 timmar. Om det krävs förstärkningar av väggar eller golv, exempelvis vid montering av vägghängd toalett, så tillkommer ytterligare kostnader. Materialkostnader uppgår till 20 000 kronor.
Plattsättning
Val av kakel och klinker kommer att påverka priset en hel del. Det finns enkelt kakel och klinker som kostar från 100 – 200 kronor per kvm och mer exklusivt kakel och klinker som kostar flera tusen kronor per kvadratmeter.
I Detta exempel har vi valt kakel och klinker som kostar 350 kronor per kvm. Total yta har vi beräknat till 70 kvm, inklusive spill. Arbetstiden uppgår till 70 timmar, materialkostnaden 3 500 kronor och kakel och klinker 24 500 kronor.
Målning
Därefter kommer målaren för att spackla och måla taket och eventuellt trädetaljer som fönster- och/eller dörrkarmar. Arbetstiden är 16 timmar och materialkostnaden uppgår till 3 000 kronor.
Montering av vitvaror och inredning
När badrummet är klart ska alla vitvaror installeras och inredning monteras. Arbetstiden för detta beror helt på vilken typ av inredning och vitvaror man har valt men normalt tar det cirka 8 timmar. Räkna också med att det kan tillkomma ytterligare kostnader för material som exempelvis tätningsmassa.
Specifikation arbetskostnader och material | |
---|---|
Kostnad snickare - rivningsarbete | 19 200 kronor (32 tim x 600 kr) |
Kostnad VVS | 13 200 kronor (12 tim x 600 kr + material) |
Kostnad el | 15 200 kronor (12 tim x 600 kr + material) |
Kostnad snickare - förarbeten | 48 800 kronor (48 tim x 600 kr + material) |
Kostnad målning | 12 600 kronor (16 tim x 600 kr + material) |
Kostnad plattsättning | 45 500 kronor (70 tim x 600 kr + material) |
Kostnad montering | 4 800 kronor (8 tim x 600 kr) |
Totalt pris för badrumsrenovering på 10 kvm | |
---|---|
Arbetskostnader | 118 800 kronor (198 tim x 600 kr) |
Materialkostnader | 40 500 kronor |
Kostnad kakel och klinker | 24 500 kronor |
Kostnad vitvaror | 25 000 kronor |
Avgår ROT-avdrag | -35 640 kronor |
Totalkostnad | 173 160 kronor |
Detta är en prisuppskattning baserat på data som Hantverkarpriser har samlat in.
Räkna på ROT-avdraget med ROT-kalkylatorn nedan
Allt om att renovera badrum
När det är dags för en badrumsrenovering finns det en hel del saker som du behöver fundera igenom eftersom du samtidigt har möjligheten att skapa ditt eget drömbadrum. Därför bör du börja med att lägga upp en budget så att du får en bra översikt över kostnaderna så att du vet vad du har råd att investera i ditt badrum.
Hitta inspiration för ditt nya badrum
När du ska renovera ditt badrum har du chansen att skapa ett badrum som har en personlig design. Kanske du vill ha vackra kakelplattor i ljusa färger eller ett klinkergolv i marmor. Vill du även flytta på vitvaror i badrummet som exempelvis toalettstolen eller handfatet eller byta ut badkaret mot en dusch för att frigöra mer utrymme går det också oftast bra.
Det finns flera sajter på nätet där du kan hitta inspiration för ditt nya badrum eller så kan du besöka ett badrumsföretag som har utställningsrum. Du kan också få hjälp av det badrumsföretag som du anlitar som kan simulera ditt nya badrum med hjälp av 3D-teknik.
Få kostnadsfritt prisförslag från våra samarbetspartners inom badrumsrenovering
Vitvaror, vägg- och golvbeklädnad
När du renoverar ditt badrum behöver du välja en ny väggbeklädnad, golvbeklädnad och nya vitvaror. Ofta kan man behöva göra kompromisser som exempelvis då man vill ha ett mer exklusivt kakel så kanske man istället behöver välja lite enklare vitvaror.
Väggbeklädnader
Det finns flera olika beklädnader att välja mellan som exempelvis kakel, klinker, våtrumsmatta eller microcement. Även om Microcement är vanligast då man moderniserar sitt badrum så går det även att använda microcement vid en totalrenovering, om man vill få ett trendigare badrum.
Kakel
Kakel är keramikplattor som består av pressad lera som sedan beläggs med en porslinsglasyr, vilket ger kaklet dess färg och motiv. Kakel finns i en mängd olika storlekar, färger och med olika designer. De billigaste kakelplattorna är vita och har en storlek på 15 x 15 cm men det finns också exklusivt italiensk kakel där plattorna är större och kostar från några 100-lappar upp till 1 000-tals kronor per kvm.
Kakel är den mest populäraste väggbeklädnaden eftersom det går att hitta i flera olika utföranden men också är lätt att hålla rent.
Våtrumsmatta
Våtrumsmatta, även kallat våtrumstapet, är en plastmatta som monteras direkt på väggen och som är billigare att sätta än exempelvis kakel. Plastmatta på badrumsväggarna var populärt för 30 – 40 år sedan men har på senare år åter igen blivit trendiga då det finns ett stort utbud att välja mellan då det kommer till färger och motiv. Våtrumsmatta är ett bra alternativ då man tröttnat på kakel eller vill genomföra en budgetrenovering av sitt badrum.
Microcement
För den som vill modernisera sitt badrum utan att göra en totalrenovering så kan en väggbeklädnad bestående av microcement vara ett alternativ. Med microcement blir arbetet med att renovera badrummet minimalt då det kan appliceras direkt på kakelväggar, våtrumstapeter, klinkergolv och golvmattor, så länge underlaget är tätt.
Microcement finns i flera olika nyanser och kan även erhållas med olika strukturer. En annan fördel med microcement är att det också går att använda på exempelvis handfat, bänkar och badkar, vilket gör att man kan skapa ett badrum som har en enhetlig design.
Golvbeklädnader
För hela golvet i ett badrum gäller att det ska ha högsta våtrumsskydd vilket gör att man behöver använda våtrumsmatta som golvbeklädnad eller som tätskikt för klinker.
Våtrumsmatta
Våtrumsmatta för badrumsgolv är en tjock plastmatta som är helt tätt och finns i ett flertal olika nyanser, med eller utan mönster. Mattan läggs med ett uppvik på väggarna med minst 10 centimeter. Till en våtrumsmatta passar alla typer av väggbeklädnader som kakel, våtrumstapet och även microcement.
Även när man lägger klinker så använder man en typ av våtrumsmatta som utgör tätskikt på golvet och som man sedan monterar klinker på.
Klinker
Klinker ger inte bara badrummet ett exklusivare utseende utan är även skönt att gå på och lätt att hålla rent. När man väljer klinker för badrum ska man välja en klinkerplatta som är halkfri. Klinker finns i ett flertal olika utföranden och storlekar, från standardklinker till exklusivare plattor.
Vitvaror, inredning och utrustning
När man renoverar sitt badrum byter man vanligtvis ut sina gamla vitvaror och inredning mot nya, moderna produkter som ofta även är mer vattensnåla.
Vitvaror
Idag finns det ett stort och brett utbud av vitvaror att välja mellan, allt från budgetmodeller till mer exklusiva vitvaror. Oftast brukar man välja vitvaror utifrån badrummets utformning. Vill man få mer plats i ett badrum kan man exempelvis byta ut badkaret mot en duschhörna eller välja en vägghängd toalett. Om det finns äldre i bostaden kanske man också vill handikappanpassa sitt badrum genom att montera högre toalett och handfat eller handtag.
Vill man flytta på exempelvis handfatet eller toaletten går det bra om man säger till det badrumsföretag man anlitar tidigt så att detta kan planeras in tillsammans med rörmokare.
Inredning
Om man väljer lite enklare vitvaror eller väggbeklädnader vid sin renovering kan man inreda badrummet med snygga möbler som bidrar till en personlig stil. Exempelvis kan ett badrumsskåp, hyllor, tavlor och växter höja utseendet i ett badrum rejält och samtidigt göra badrummet mer gemytligt och trivsamt.
Utrustning
Många väljer att passa på att installera utrustning i badrummet som exempelvis handdukstork eller golvvärme. Båda dessa tillval kan ersätta ett element i badrummet men bidrar också till att fukt i badrummet snabbare torkas ut, vilket minskar risken för framtida fuktskador. Om man väljer att installera golvvärme i samband med en badrumsrenovering så behöver inte kostnaden för golvvärmen bli stå stor då golvet ändå ska läggas om.
- Börja med att lägga upp en budget för din badrumsrenovering så att du får en uppfattning om vad det kommer att kosta. Kanske det även krävs finansiering i form av lån vilket kan ta lite tid att ordna.
- Nästa steg är att planera ditt badrum så att du har en uppfattning om hur det kommer att se ut då renoveringen är klar. Ska du flytta på några vitvaror som handfat och toalett bör du göra en skiss som kan användas som underlag av badrumsföretaget.
- Bestäm vilken vägg- och golvbeklädnad som ska läggas och vilka vitvaror som ska installeras. På nätet finner du flera sidor där du kan få inspiration för ditt badrum, som exempelvis pinterest.
- Ta in offerter från flera badrumsföretag, exempelvis genom Badrumsexperter. Då kan du jämföra offerter så att du kan välja det företag som erbjuder bäst pris. I samband med att du tar in offerter kommer badrumsföretagen att göra ett hembesök för att inspektera ditt badrum. Då har du möjlighet att få tips och råd för din badrumsrenovering.
- När du har bestämt dig för ett badrumsföretag bör du skriva avtal där allt som ni kommit överens om finns nedskrivet. Det kan gälla startdatum, datum då arbetet ska vara klart, vem som ansvarar för inköp av material och så vidare. Ibland kan det vara mer lönsamt att låta badrumsföretaget köpa in allt material så kanske du kan få ta del av företagets rabatter.
- Inför att arbetet ska påbörjas behöver du ordna så att rörmokaren får tillgång till avstängningen för vattnet. Du behöver också se till att det finns ett utrymme i bostaden där hantverkarna kan förvara material och verktyg. Utöver det behöver hantverkarna tillgång till vatten. Har du bara ett badrum behöver du också ordna så att de boende får tillgång till badrum hos exempelvis en granne, av bostadsrättsföreningen eller på annat sätt. Under tiden som renoveringen pågår, cirka 4 – 6 veckor så kan inte badrummet användas.
- Efter att badrumsrenoveringen är klart ska du göra en besiktning av badrummet så att du är 100 % nöjd med arbetet. Finns det brister så ska företaget ordna detta innan du betalar slutfakturan.
- Slutligen efter att du har godkänt arbetet så ska dokumentation och garantiåtaganden överlämnas.
Beställ offerter från flera badrumsföretag
Att renovera ett badrum kostar en hel del pengar och därför bör du ta in offerter från flera badrumsföretag så att du kan jämföra priser, villkor och garantier. Det finns en hel del pengar att spara genom att jämföra offerter då konkurrensen är hård.
Om du väljer att beställa offerter genom Badrumsexperter får du offert från upp till fem stycken badrumsföretag på din ort, kostnadsfritt och utan förpliktelser. Samtliga företag som lämnar offert genom Badrumsexperter är kvalitetsgranskade vilket gör att du kan vara trygg med att det är ett seriöst företag som utför arbetet.
Fem kostnadsfria offerter från Hantverkarpriser
Alltid snabbt, tryggt, enkelt med Hantverkarpriser.
Frågor och svar
Kan jag renovera mitt badrum själv?
Om du bor i egen villa eller har köpt ett radhus kan du renovera ditt badrum själv under förutsättning att arbetet utförs fackmannamässigt och enligt gällande branschregler. I detta fall är det endast du själv som drabbas om det uppstår vatten- eller fuktskador. Bor du i bostadsrätt så är det vanligt att det finns regler som säger att en badrumsrenovering ska utföras av hantverkare med våtrumscertifikat.
Problemet uppstår vanligtvis i samband med att det senare uppstår en vattenskada på grund av att något arbetsmoment är utfört felaktigt eller för att fel material använts. Då kan försäkringsbolagen neka ersättning om arbetet inte är utfört av behöriga hantverkare som lämnat ett våtrumsintyg.
Rent generellt är det en risk att utföra en badrumsrenovering själv. Tryggast är att anlita behöriga rörmokare och elektriker och hantverkare som har våtrumscertifikat. Då vet du att arbetet är utfört enligt gällande branschregler samtidigt som du får garantier.
Hur ofta måste man renovera ett badrum?
Ett badrum har en teknisk livslängd på 15 – 25 år. Normalt rekommenderas att man inte väntar längre än 25 år med att renovera sitt badrum, om det inte uppstått fuktskada innan dess.
Är det värt att renovera badrummet inför en försäljning?
Om badrummet är slitet och det ändå snart är dags för en badrumsrenovering så kan det vara värt att renovera badrummet innan försäljningen av bostaden. Normalt kan man höja priset på bostaden så att man får tillbaka pengarna för sin renovering. Andra vinster är att det går lättare att sälja bostaden om badrummet är i toppskick.
Hur kan jag sänka kostnaden för en badrumsrenovering?
Om du är lite händig och det badrumsföretag som du anlitar accepterar detta kan du göra en del av rivningsarbetet själv för att spara in på arbetskostnaderna.
Du kan också få ett bättre pris för din badrumsrenovering om du tar in offerter från flera badrumsföretag, exempelvis genom Badrumsrumsexperter. Då kan du välja det företag som kan erbjuda dig den mest prisvärda lösningen.
Slutligen kan du använda dig av ROT-avdraget vilket innebär att du kan göra ett skatteavdrag på motsvarande 30 % av arbetskostnaderna.
Kan jag renovera badrummet utan att byta ut VVS och el?
Om du har tröttnat på ditt badrum och vill modernisera det genom att sätta ny vägg- och golvbeklädnad så går det att göra. Det går i vissa fall att riva ned gammalt kakel och sätta nytt alternativt sätta kakel ovanpå gammal kakel, om det sitter fast ordentligt. Det viktigaste är att inte tätskiktet skadas för då behöver man renovera hela badrummet i alla fall.
Du kan också renovera badrummet med hjälp av microcement som läggs ovanpå kakel eller våtrumstapet och skapar en helt ny design i badrummet.
Att modernisera sitt badrum, utan att byta VVS eller el, går att göra om det är många år kvar tills det är dags för en badrumsrenovering. Är det ändå bara ett eller ett par år kvar tills det är dags att göra en badrumsrenovering så är det mest ekonomiskt att göra den på en gång.