Redaktör på Hantverkarpriser
Hur stor altan kan man bygga, mot vilket väderstreck, hur går ett altanbygge till och vad kostar det? I vår prisguide inför ditt altanbygge kan du hitta all den information som du behöver, exempel och korrekta priser för ditt altanbygge.

Prisinformation inför ditt altanbygge
Att bygga en altan som ska stå i många år och klara av både väder och vind kräver kunskap och stor noggrannhet. Därför bör man anlita en professionell snickare som utför arbetet korrekt och med material av hög kvalitet för maximal livslängd. Nedan kan du ta del av vårt prisexempel då du vill anlita en snickare för ditt altanbygge.
I vårt prisexempel har vi beräknat kostnaden för att bygga en altan på 50 kvm. Altanen byggs i anslutning till bostadshuset och sträcker sig runt två sidor av fastigheten, vilket gör att den håller sig inom de regler som finns för att bygga en altan utan bygglov. Läs mer om bygglov och regler längre ned i denna artikel. Altanen är öppen och saknar således både väggar och tak.
För arbetskostnaderna har vi beräknat att genomsnittskostnaden för en snickare är 600 kronor per timme. Tänk dock på att priserna kan skilja sig åt beroende på ort och det företag som man anlitar. Alla priser nedan är inklusive moms.
Pris för altanbygge på 50 kvm
Här i vårt prisexempel för ett enkelt altanbygge på 50 kvm har vi valt att bygga en öppen altan som är monterad på plintar. Vi har valt tryckimpregnerad trall i furu som har 20 års garanti. I priset nedan specificerar vi kostnaden för arbete och material.
Om det krävs schaktningsarbete får man räkna med att det kommer att kosta cirka 10 000 kronor ytterligare, före ROT-avdrag. I vårt prisförslag har vi inte tagit med kostnaden för schaktning.
Arbetskostnader
Det arbete som ska utföras vid ett altanbygge är att plintar ska gjutas, därefter ska altanens stomme byggas upp och slutligen ska den tryckimpregnerade trallen skruvas fast. Uppskattad arbetstid för altanbygge uppgår till 64 timmar. Det ger i vårt exempel en total arbetskostnad på 38 400 kronor.
Materialkostnader
För altanen behöver man plintar, virke för stommen, tryckimpregnerad trall, rostfri skruv och övrigt tillkommande material. För en altan på 50 kvm uppgår materialkostnaderna till cirka 15 500 kronor.
Totalkostnad för altanbygge – 50 kvm
I totalpriset nedan ingår arbetskostnader och material. Det som inte ingår i priset är eventuell schaktningsarbete.
Totalkostnad altanbygge – 50 kvm | |
---|---|
Arbetskostnader | 38 400 kronor (64 tim x 600 kr) |
Materialkostnader | 15 500 kronor |
Avgår ROT-avdrag | -11520 kronor |
Totalkostnad | 42 380 kronor |
*Detta är en prisuppskattning baserat på data som Hantverkarpriser har samlat in.
Få prisuppgifter från våra samarbetspartners

Allt om altanbygge
När man ska bygga en altan krävs det att man har tänkt igenom sitt altanbygge noggrant så allt blir rätt från början. Det finns en hel del saker som påverkar slutresultatet som exempelvis altanens placering, storleken, och utformningen. Enklast är att sätta sig ned och fundera igenom hur man vill använda sig altan, hur stor den bör vara och var den praktiskt ska placeras för att bäst fylla sin funktion.
Bästa platsen för att placera en altan
Om det finns möjlighet bör man placera sin altan i söderläge så att man kan njuta av solen flest timmar varje dag. För att skydda sig mot solens intensiva strålar mitt på dagen går det att montera tak på sin altan. Vill man istället använda sin altan för att kunna njuta av kvällssolen kan man placera altanen mot väster. Då slipper man den intensiva hettan under dagtid och kan istället ta del av den mildare solvärmen under kvällstid.
Om man planerar att äta sina middagar utomhus så är det lämpligt att altanen placeras i närheten av fastighetens kök.
Altanens utformning
En altan kan byggas på många olika sätt beroende på hur den ska användas. Om man har en sluttande tomt där altanen byggs så kan man få ett utrymme under altanen som kan användas för exempelvis förvaring. En altan kan också formas så att det går att montera in en pool på altanen.
Bygger man en större altan kanske man vill dela in altanen i olika områden. Exempelvis kanske man vill ha en yta där man umgås och äter och en privat yta för avkoppling som man inreder utifrån egen smak och som är avskärmad från övriga altanen.
Bygga in en altan
Efter att man har byggt en altan och upptäckt vilka fördelar det finns med att kunna vistas utomhus i trädgården under sommaren är det många som vill använda ytan även vid andra årstider. Då kan man bygga in sin altan så att man också kan använda altanen under tidig vår och sen höst. Med välisolerade fönster och värme går altanen även att använda under vintern.
Med en inbyggd altan får man ett extra rum till sin bostad som kan användas året om. Här kan man odla växter, inreda med sköna fåtöljer och även inta sina måltider. Det finns flera flexibla lösningar som man kan välja mellan som gör att man kan öppna upp altanens sidor under sommaren för att få in mer sol och värme.
Tänk på att då du ska bygga in din altan så krävs det att du först ansöker om bygglov hos kommunens byggnadsnämnd.
Arbetsprocessen vid ett altanbygge
- Till att börja med behöver du planera ditt altanbygge och lägga upp en budget så att du får kontroll över kostnaderna.
- Ta in offerter från flera byggföretag så att du kan jämföra offerter så du kan hitta bästa pris för ditt altanbygge. Glöm inte att kontrollera företagen så att det är ett seriöst byggföretag som du anlitar.
- Efter att du har hittat det företag som du vill anlita så behöver ni bestämma startdatum och slutdatum för ditt projekt. Enklast är att låta snickarna köpa in allt material så har du möjlighet att få del av deras rabatter.
- Till att börja med ska snickarna gjuta plintar som altanen ska stå på.
- Därefter bygger de upp ramkonstruktionen för altanen.
- Slutligen placeras trall ut och skruvas fast.
- Efter avslutat projekt bör du inspektera din altan så att du är helt nöjd med arbetet. Finns det några brister ska dessa åtgärdas innan du betalar fakturan.
- Slutligen överlämnas garantier på din altan ifall det senare upptäcks brister.
Arbetet med att bygga en altan kan ta allt från några dagar till ett par veckor, beroende på omfattningen. Normalt tar en öppen altan på 50 kvm cirka 4 dagar att färdigställa för två snickare.
Bygglov och regler vid altanbygge
Från och med juli år 2019 så krävs det inte längre bygglov för en altan under förutsättning att altanbygget uppfyller vissa regler.
- Den ska byggas i anslutning till ett bostadshus
- Altanen får som mest sträcka sig 3,6 meter ut från huset
- Uteplatsen får inte vara högre än 1,8 meter
- Altanen byggs minst 4,5 meter från tomtgräns
Vill man bygga en altan som inte uppfyller villkoren, exempelvis att man bygger en fristående altan i anslutning till en friggebod krävs att man ansöker om bygglov eller lämnar in en anmälan. Bygglov och anmälan lämnar man in till byggnadsnämnden i kommunen.
Om man vill bygga en altan närmare än 4,5 meter från tomtgräns så räcker det inte enbart med bygglov utan det krävs också grannens skriftliga medgivande.
Vill man sätta upp ett tak över sin altan eller bygga in sin altan så räknas det som en tillbyggnad och då krävs alltid bygglov.
Tänk på att det kostar mellan 12 500 kronor och 21 250 kronor att ansöka om bygglov för altan. Det kan också ta upp till 10 veckor att få sitt bygglov beviljat så det gäller att vara ute i god tid då bygget inte får påbörjas förrän bygglov är beviljat.
- Hur ska din altan vara utformad och hur stor ska den vara. Enklast är att använda sig av pinnar och ett snöre och gå ut på tomten och bygga upp en modell av altanen med hjälp av snören. Då får du en bra bild över hur altanen kommer att se ut när den är klar. Gör en skiss och ta mått så att du kan använda den i samband med att du beställer offerter.
- Vill du senare kunna montera tak på din altan bör du ha med det vid ditt altanbygge så att snickarna kan bygga de förstärkningar som krävs redan från början.
- Vill du dra fram vatten och avlopp eller montera eluttag och armatur är det bra att skissa på detta så att du får med detta i offerten. Dessa arbeten ska normalt utföras av behörig rörmokare eller elektriker.
- Ska det finnas möjlighet att sätta upp vindskydd eller insynsskydd i samband med altanbygget eller senare bör även detta förberedas för. Tänk på att högsta höjd för vindskydd/insynsskydd är 1,8 meter från marken.
Jämför offerter från flera snickerifirmor
Om du vill anlita en snickare som hjälper dig med ditt altanbygge bör du ta in offerter från flera byggföretag. Genom att jämföra villkor, garantier och priser från flera företag kan du enklare hitta det företag som kan erbjuda dig den mest prisvärda lösningen för ditt altanbygge.
En altan kan kosta allt från 20 000 till 100 000 kronor att bygga vilket också innebär att det kan finnas stora prisskillnader att hitta mellan olika snickerifirmor. Tänk på att endast anlita kontrollerade byggföretag så att du vet att arbetet utförs av en seriös och kompetent snickare.
Gratis offerter från hantverkare
Frågor och svar
Krävs det bygglov för att bygga in sin altan?
Ja, om du vill bygga in din altan, montera väggar som sträcker sig över 1,8 meter över marken eller sätta tak på altanen så räknas det som en tillbyggnad. För en tillbyggnad krävs det alltid bygglov. Bygglov ansöker man om hos kommunens byggnadsnämnd. Tänk på att det kan ta 10 veckor att få sitt bygglov beviljat.
Kan man använda sig av ROT-avdrag vid altanbygge?
Ja, om man äger fastigheten, den är äldre än 5 år och att man i övrigt uppfyller de villkor som ställs gällande inbetald skatt, folkbokföring och att det finns utrymme kvar. Det krävs också att det företag man anlitar har f-skattesedel. ROT-avdrag är ett skatteavdrag man kan göra på motsvarande 30 % av företagets arbetskostnader. Avdraget gör företaget direkt på fakturan.
Vilket virke ska man använda för en altan?
De flesta använder tryckimpregnerad trall i furu eller ask som är relativt billigt och har en bra hållfasthet, lång livslängd och som är enkelt att underhålla. Vill man få ett mer exklusivt utseende på sin altan kan man använda sig av ädelträ, som exempelvis Ceder, teak eller mahogny, som kostar allt från 1 000 kronor upp till 3 000 kronor, eller mer, per kvm. Du kan konsultera en snickare och även hitta inspiration på nätet till din nya altan.
Höjer en altan värdet på fastigheten?
En välplanerad altan i rätt väderstreck och som fyller sin funktion bidrar till att höja värdet på fastigheten. Det finns en del som väljer att bygga en altan inför en husförsäljning för att få upp värdet på huset, då en välplacerad altan ökar intresset för huset.
Hur lång livslängd har en altan?
Livslängden på en altan är upp till 30 år om den underhålls löpande. Genom att tvätta sin altan minst en gång varje år får man bort påväxter, föroreningar, fett och annan smuts som annars riskerar att förstöra träet. Man kan också olja in sin altan vart 5 år så att den behåller sitt utseende men också får ett bra skydd mot väder, vind och påväxter.