Redaktör på Hantverkarpriser
Hur går en installation av golvvärme till, vilka fördelar finns och vad kostar det? Svaret på det kan du finna här i vår prisguide för installation av golvvärme.
Pris för att installera golvvärme
Det finns två olika versioner av golvvärme, vattenburen och elektrisk. Vilken typ av golvvärme som passar din bostad bäst beror på vilka förutsättningar som finns. Om bostaden redan har vattenburen värme är vattenburen golvvärme bäst. Även om det kostar mer att installera så är driften betydligt billigare, vilket gör det mest lönsamt i längden. Saknas vattenburen värme i bostaden så väljer man istället elektriskt golvvärme.
Vid nybyggnation finns möjlighet att gjuta in golvvärme i husets betongplatta, vilket har både fördelar och nackdelar. På befintliga golv så lägger man istället golvvärmen direkt på golvunderlaget. I våra exempel nedan har vi valt att lägga golvvärme på befintliga golv. Mest prisvärt blir golvvärme om de installeras i samband med att man renoverar sitt badrum eller ska lägga om golven.
I våra prisexempel har vi beräknat att arbetskostnaden uppgår till 600 kronor per timme, vilket är ett genomsnittspris. Priserna kan dock variera på olika orter runt om i landet. Alla priser är inklusive moms.
Pris för att installera vattenburen golvvärme - 20 kvm
I detta prisexempel redovisar vi kostnad för att installera vattenburen golvvärme i ett kök och en hall som har en golvyta som uppgår till 20 kvm. Det innebär att värmen från golvet blir en sekundär värmekälla som används för att värma upp rummen.
Arbetskostnader
När man ska lägga in värme i golvet behövs först den gamla golvbeklädnaden, trösklar och alla socklar tas bort. Därefter rengörs underlaget, primas och sedan läggs golvvärmeskivor på golvunderlaget. Golvvärmeskivorna förses med värmefördelningsplåtar och sedan monteras värmeslingorna i de spår som finns i golvskivorna. Därefter ska värmeslingorna anslutas till bostadens varmvattensystem.
När man lägger värmegolv kommer golvet att höjas med cirka 20 mm. Detta gör att man får montera nya trösklar och höja socklarna något på väggen.
När värmegolvet är installerat kan den nya golvbeklädnaden läggas. Man kan använda alla typer av golvbeklädnader som klinker, plastmatta eller parkett. Pris för golvbeklädnad och golvläggning ingår inte i vårt prisexempel.
Arbetstiden för att riva upp gamla golvbeklädnaden, förbereda underlaget, montera värmeslingor och ansluta till bostadens värmesystem tar cirka 32 timmar.
Materialkostnader och golvvärme
När man lägger vattenburen golvvärme behöver man en del material som bland annat golvvärmeskivor, primer, spackel, värmefördelningsplåtar och värmeslingor. Priset för vattenburen värme, inklusive material uppgår till i genomsnitt 800 kronor per kvm.
Totalkostnad vattenburen golvvärme i kök och hall - 20 kvm
I priset nedan ingår installationskostnad, material och golvvärme. Det som inte ingår i nedanstående pris är ny golvbeklädnad och golvläggning.
Totalkostnad vattenburen värme 20 kvm | |
---|---|
Arbetskostnader | 19 200 kronor |
Materialkostnader | 16 000 kronor |
Avgår ROT-avdrag | -5 760 kronor |
Totalkostnad | 29 440 kronor |
*Detta är en prisuppskattning baserat på data som Hantverkarpriser har samlat in.
Pris för att installera elektrisk värme i badrum - 8 kvm
Att installera golvvärme i badrum görs lämpligast i samband med att man gör en badrumsrenovering då klinker ändå ska rivas ut och golvet öppnas upp. Vill man lägga in värmegolv i befintligt badrum behöver man först riva ut det gamla golvet innan värmeslingorna kan installeras.
Vad kostnaden för att installera elburen golvvärme i badrum blir beror på vilken golvbeklädnad som ska läggas. Vanligast är att man lägger klinker då man har värmegolv men det går lika bra med en våtrumsmatta. I Vårt prisexempel nedan har vi valt att lägga klinker på golvet som ger en varm och skön känsla att gå på.
Arbetskostnad
Först ska det gamla golvet rivas ut så att man kommer ned till betongen eller golvskivorna. Därefter rengörs ytan, primas och sedan läggs nät med monterade värmeslingor på underlaget. Sedan så flytspacklas golvet så att det omsluter värmeslingorna helt. Vid flytspackling är det viktigt att det även skapas ett fall mot golvbrunnen.
Därefter behöver man lägga tätskikt på golvet, vanligtvis i form av en våtrumsmatta, och sedan läggs klinkers. Tänk på att golvet måste få torka i cirka 4 veckor efter läggning innan värmen i golvet kan användas.
Arbetstiden för att riva ut det gamla golvet, lägga golvvärme och flytspackla golvet uppgår till cirka 12 timmar. Plattsättning, inklusive tätskikt, tar cirka 10 timmar. Det innebär att den totala arbetstiden uppgår till 22 timmar, exklusive torktider.
Materialkostnader, värmegolv och klinker
Materialkostnader inklusive värmeslingor och flytspackel kostar cirka 600 kronor per kvm. Vi har i vårt prisexempel valt lite finare klinker som kostar 250 kronor per kvm. Övriga materialkostnader vid klinkerläggning uppgår till 50 kronor per kvm. Den totala kostnaden för material, golvvärme och klinker blir 900 kronor per kvm.
Totalkostnad elektrisk golvvärme i badrum - 8 kvm
I priset nedan ingår installationskostnad, plattsättning, material, golvvärme och klinker.
Totalkostnad golvvärme badrum 8 kvm | |
---|---|
Arbetskostnader | 13 200 kronor |
Materialkostnader | 7 200 kronor |
Avgår ROT-avdrag | -3 960 kronor |
Totalkostnad | 16 440 kronor |
*Detta är en prisuppskattning baserat på data som Hantverkarpriser har samlat in.
Få prisuppgifter från våra samarbetspartners
Allmänt om golvvärme
Golvvärme fungerar genom att slingorna i golvet värms upp och därefter så stiger värmen upp genom golvet och sprider sig i hela rummet. Det gör att man får varma golv men även ett behagligt inomhusklimat. När man har värmegolv kan man sänka inomhustemperaturen med ett par grader och därmed minska bostadens uppvärmningskostnader.
Det finns två olika värmekällor för golvvärme, vattenburen värme eller elektrisk. Vilken som passar bäst beror på om det finns ett vattenburet värmesystem sedan tidigare. Att installera ett nytt vattenburet system, bara för golvvärme, är omfattande och kostar en del pengar. Saknas vattenburen värme så är det bättre att installera ett elektriskt värmegolv.
Vattenburen golvvärme
Vattenburen värme använder oftast fjärrvärme, brännpanna eller värmepump som källa. Har man exempelvis värmepump är det enkelt att ansluta ett vattenburet system till värmepumpen.
Vattenburna värmegolv kostar lite mer än elektriska värmegolv men fördelen med ett vattenburet system är den billigare driften. Livslängden för värmesystemet är cirka 40 år, vilket är betydligt längre än för ett elektriskt värmesystem.
Vattenburen värmegolv är än mer ekonomiskt om man ska lägga stora ytor eller om golvets värme ska bidra till huvuddelen av husets uppvärmning. Nackdelen med vattenburen golvvärme är att värmekällan främst används under årets kallare månader och stängs sedan av under sommarperioden. Det innebär att man i dessa fall inte får varma golv under sommaren.
Elektrisk golvvärme
Elektrisk golvvärme används främst om man saknar vattenburen värme i bostaden eller om man ska lägga värme på en begränsad yta, som exempelvis i ett badrum. Fördelen med elektrisk värme är att man kan få varma golv året om, vilket är uppskattat i just ett badrum.
Elektriskt golvvärme kostar lite mindre att installera än vattenburen värme men har i gengäld högre driftskostnader. Det innebär att kostnaden för att värma upp golven påverkas av marknadspriset för elektricitet. Livslängden är cirka 25 år.
Installera golvvärme
En installation av värmeslingor i golvet görs lämpligast i samband med att man ska renovera ett badrum eller byta golv, då golvet redan är öppet. I annat fall behöver man bryta upp det gamla golvet innan man lägger ett nytt golvunderlag och sedan gjuta eller spackla in värmeslingorna. Därefter lägger man på den nya golvbeklädnaden.
Värmegolv fungerar bäst med klinker eller plastmattor som släpper igenom värmen effektivt. Det går att lägga värme i golven även då man har andra golvbeklädnader som exempelvis parkettgolv, men det kan uppstå små värmeförluster. Det är också viktigt att golvet är väl isolerat så att inte värme försvinner ut under golvet.
Fördelar med golvvärme
- Snabb uppvärmning, avger ofta värme redan efter några minuter
- Ger en jämn värmefördelning över hela rummet
- Kan ersätta radiatorer
- Behagligt varma golv att gå på under kallare årstider
- Möjlighet att sänka inomhustemperaturen med upp till ett par grader, vilket innebär lägre uppvärmningskostnader
- Varma golv torkar fort upp vätska och bidrar till att det samlas mindre damm
- Kan användas med alla typer av golvbeklädnader som klinker, parkett och plastgolv
Anlita behörig hantverkare
Golvvärme ska installeras av en behörig rörmokare eller elektriker. Även om man kan göra en del av arbetet själv, som att riva upp golvet och förbereda, så ska alltid installationen och anslutning till VVS och elektricitet utföras av en behörig hantverkare. Tänk på att om det uppstår läckage eller kortslutning som leder till skador kan försäkringsbolag neka ersättning om arbetet inte är utfört fackmannamässigt.
Jämför offerter från flera företag
När du planerar att anlita en behörig hantverkare för att installera din golvvärme bör du ta in offerter från flera företag. Då kan du jämföra villkor, garantier och priser så att du kan hitta det företag som har den mest prisvärda lösningen för ditt projekt.
Hos VVS Experter kan du göra en kostnadsfri offertförfrågan och få offerter från upp till fem stycken granskade VVS företag i ditt närområde. Samtliga företag har genomgått kvalitetskontroller så att de uppfyller alla krav som ska ställas på ett seriöst VVS företag.
Få prisuppgifter från våra samarbetspartners
Frågor och svar
Kan jag lägga in golvvärme själv?
Att lägga in golvvärme kräver kunskap men framför allt att man är noggrann och händig. Eftersom man arbetar med vatten eller elektricitet så är det mycket som kan gå fel. Det räcker med att ett arbetsmoment utförs fel eller att felaktigt material används för att minska livslängden på värmesystem avsevärt. Samtidigt ökar risken för olyckor. Även om det finns färdiga paket att köpa så får man inte installera golvvärme själv. Dock kan man göra en del av arbetet själv som exempelvis riva upp golvet och förbereda för installationen. När man ska utföra arbeten som omfattar VVS eller elektricitet ska man alltid anlita behöriga hantverkare som utför arbetet enligt gällande branschregler och med godkänt material. Dessutom får man garantier om det uppstår brister senare.
Fördelar med golvvärme i badrum?
Med golvvärme i badrum har man varma golv att gå på efter en dusch. Golvvärmen kan också ersätta ett element i badrummet, då värmen från golvet värmer upp hela badrummet. Utöver det så bidrar även värmen från golvet till att torka ut fukten snabbare, vilket minskar risken för fuktskador.
Är det lönsamt med golvvärme?
Om man installerar golvvärme i sin bostad så kommer värmen från golvet att bidra till att man kan sänka inomhustemperaturen med en eller ett par grader. Det innebär att man minskar kostnaden för bostadens uppvärmning. Dock är återbetalningstiden för golvvärme lång vilket gör att minskade uppvärmningskostnader inte är den huvudsakliga orsaken till att man installerar värme i golven. Den främsta orsaken till att installera golvvärme är att man får varma golv och ett jämnare och behagligare inomhusklimat.
Kan jag driva golvvärme med solceller?
Ja, du kan använda den elektricitet som solcellerna producerar till att värma upp golven under dagtid, då solen är uppe, så de är varma och behagliga långt in på kvällen. Efter att solen gått ned kan man förstås fortfarande använda sina elektriska värmegolv genom den elektricitet som kommer från elnätet.
Kan jag använda värme från värmepump?
Om fastigheten har en värmepump går det att ansluta ett vattenburet värmegolv till det värmesystem som får sin värme från värmepumpen. Att använda värmepump tillsammans med golvvärme blir än mer ekonomiskt då en värmepump bidrar till att sänka kostnaderna för husets uppvärmning.
Stora rekommenderade artiklar
Prisguide inför installering av solceller & solpaneler
Om du planerar att installera solceller på din fastighet kan du finna information och priser här i vår prisguide. Att installera solceller kan vara en lönsam investering som ger en bra avkastning under lång tid, om man väljer rätt solcellsanläggning och solcellsföretag. Få exempel och konkreta priser här.
Läs vidarePrisguide inför ditt fönsterbyte
När fönstren inte längre håller tätt eller då de uppnått sin livslängd är det dags att börja planera för att byta fönster. Ett fönsterbyte innebär flera vinster som bland annat lägre uppvärmningskostnader och ett jämnare inomhusklimat som ökar trivseln i hemmet. Läs vår prisguide inför ditt fönsterbyte här.
Läs vidarePrisguide inför din badrumsrenovering
Att renovera sitt badrum är ett spännande projekt då du får chansen att kunna skapa ett badrum med en personlig prägel som bidrar till att öka trivseln för de boende. Dock är det en del saker du behöver tänka på inför renoveringen. Läs vår prisguide med konkreta prisexempel inför din badrumsrenovering här.
Läs vidare